Your cart

(0 items)

X

You have no items in your cart

Promotion
Read more
Free shipping in Romania, from local warehouses, within 24h-72h.

Language

Article

Vinuri pentru Pizza & Paste

wine for pizza and pasta

Marco Polo, la întoarcerea sa din China, în secolul al XIII-lea, a adus în Italia unul dintre preparatele gastronomice care, în timp, avea să devină unul dintre cele mai apreciate produse din lume, pastele.

Ceea ce un cunoștea probabil este că pentru italieni pastele un erau deloc un preparat nou. Într-o formă sau alta, civilizația premergătoare celei romane în peninsula italică, etruscii preparau deja mâncăruri din cereale, printre care și orzul, pe care le măcinau până la obținerea unei făinuri fine și apoi adăugau apă pentru a le da consistență și diferite forme.

 

După etrusci, în secolul al III-lea î.Hr., romanii, în scrierile lor, se refereau deja la "lagana", pe care o defineau ca fiind un tip de paste lungi, tăiate în fâșii plate și late. Probabil asemănătoare cu fettuccine pe care le cunoaștem cu toții. Romanii au fost cei care mai apoi au răspândit pastele în întreaga Mediterană.

Prin urmare, putem spune că pastele au fost folosite încă din antichitate, fiind apreciate nu doar pentru gustul lor, ci și pentru valoarea lor energetică.

 

Pizza a apărut secole mai târziu, mai exact în secolul al XVIII-lea, în Napoli, locul de naștere al unuia dintre cele mai consumate produse din lume. De atunci, pizza a fost concepută ca un fel popular de mâncare, ușor de preparat și ideal pentru a fi împărțit. Dacă ne întoarcem în istorie, putem vedea că egiptenii cunoșteau deja drojdia, făceau deja pâine cu făină și apă. Făceau un fel de turte plate, mai târziu grecii au îndrăznit să adauge alte elemente, precum ceapa sau usturoiul, pentru a-i da aromă. Era considerat a fi un fel de mâncare al oamenilor umili, pentru că în case se găseau mereu apă și făină. Mai mult se putea adăuga orice fel de ingredient extra, fie că era vorba de măsline, brânză, curmale sau vreo legumă specifică regiunii.

 

În Napoli, locul de naștere al pizzei, roșiile au început să fie consumate mult mai devreme decât în restul Europei. Încă din secolul al XVI-lea, roșia, un produs sosit din America a făcut ca acest fel de mâncare, pizza, să ia o turnură neașteptată și să se transforme într-o delicatesă. Prima pizzerie care s-a deschis în Napoli a fost în jurul anului 1830 și proprietarii nu se așteptau la un prea mare succes. Impresionant este că este deschisă chiar și astăzi.

 

Destul cu historia acestor preparate și să vedem cum putem face asocieri inspirate de vinuri cu paste ori pizza.

Atât pastele, cât și pizza au o valoare energetică foarte mare, oricare dintre cele două produse fiind bogate în carbohidrați, ceea ce încetinește absorbția alcoolului, un detaliu foarte relevant de luat în calcul, deoarece aceste mâncăruri ne vor permite să bem puțin mai mult decât un pahar de vin.

 

Sosul pomodoro sau sosul de roșii este sosul mamă, din care derivă restul sosurilor pe care le vom adăuga la paste, așa că asocierea vinului cu pastele trebuie să fie cu un vin care se potrivește bine cu sosul, unul care să ucidă aciditatea roșiilor și să nu mascheze aromele, alegerea ideală este un vin roșu tânăr, ușor și fin, sau un vin alb sau rosé cu aciditate medie și corp bun, oricare dintre ele va fi un bun acompaniament pentru felul nostru de mâncare.

 

Asocierea vinului cu pizza, însă, deși baza este tot roșia, avem un alt ingredient principal, brânza, care contribuie cu o parte grasă la pizza, în acest caz este mai indicat să bem un vin spumant, care poate fi făcut din struguri albi sau roșii, bulele favorizează curățarea palatului. O altă opțiune bună pentru o asociere vin-pizza este un vin care este destul de acid, inclusiv datorită conținutului lactic al brânzei și al legumelor, cum ar fi ciupercile sau ardeii, două dintre produsele care se găsesc cel mai des pe pizza.

Pentru cei care sunt începători în ale vinului dar amatori de mâncare italiană, recomandăm vinuri spumante precum Lambrusco pentru că este ușor de asociat cu pizza și paste cu diferite ingrediente ori sosuri.

Vinul este parte a dietei mediteraneene și a fost mereu asociat cu mesele de zi cu zi. De aceea nu poate lipsi din casă este un vin alb, ușor și ușor de asortat, cum ar fi un verdejo, care poate însoți o pizza în toate varietățile sale, precum și o mâncare de paste, fie cu roșii, fie cu sos carbonara.

Opțiunile de asociere dintre vin și paste italiene sunt nenumărate, dar să nu uităm că cea mai bună asociere vin-pizza/paste va fi întotdeauna cu vinul care se potrivește gusturilor noastre.

 

Recomandările noastre de vinuri pentru paste și pizza:

 

Piedra Verdejo 2020, un vin obținut în întregime din soiul regina din D.O. Rueda, un vin alb cu o culoare galben lămâie plăcută, care are un miros curat, de fructe tropicale și are note de fructe coapte și sirop care îl fac foarte dulce. În gură are o intrare bună, cu doar 13 grade, este voluminos și cald, are o structură bună și o aciditate bună.

Un vin care va fi perfect pentru paste cu sos pesto și pentru orice pizza.

 

Bidaia Txacoli 2020, un vin alb tânăr, cu o aromă marcantă de fructe citrice, iarbă proaspătă și flori albe. Cu un gust echilibrat, este expresiv și vioi în gură și are o aciditate destul de pronunțată, acest aspect fiind esențial pentru o bună asociere cu sosul de roșii prezent în pizza și paste, compensând aciditatea roșiilor cu cea a soiului Hondarrabi Zuri din chacolí.

 

Glarima 2020 de la Bodega Sommos, realizat cu cincizeci la sută Tempranillo și alte cincizeci la sută Merlot, are o culoare frumoasă de cireșe, este curat și strălucitor, cu o învechire ușoară de trei luni pe drojdie proprie și cu un batonaj continuu care îi conferă o textură cremoasă și amplitudine în gură, acest vin roșu tânăr este perfect pentru pizza cu patru brânzeturi sau pentru paste carbonara.

 

Regina Viarum Mencía 2020 din Ribeira Sacra, un vin roșu tânăr, cu un conținut moderat de alcool, care este învechit timp de patru luni pe drojdie fină, ceea ce îi conferă onctuozitate și unicitate, cu o culoare atractivă de roșu cireș, este un vin în care ies în evidență aromele de fructe roșii coapte și are un fond de note minerale. În gură este plăcut și curat, cu o structură bună și un final lung și persistent.

 

Cava Maset Brut Reserva, un vin spumant obținut din soiurile native și tradiționale de cava, Xarello, Parellada și Macabeo, învechit timp de 24 de luni în sticlă, acest cava este complex, generos și elegant. Are arome de fructe albe coapte, cum ar fi perele sau merele și un fond de flori albe cu flori de portocal, bulele sale sunt expresive și cremoase, iar în gură este proaspăt și dinamic, un vin spumant foarte versatil, ideal pentru a fi asociat cu un fel de paste sau o pizza.

 

Sperăm că v-am făcut poftă de o pizza și un pahar de vin. Dacă sunteți iubitori de mâncare italiană și pasionați de vin vă recomandăm să vă inspirați în alegerile voastre cu vinurile de mai sus sau să descoperiți toată gama de vinuri în magazinul nostru. Spor la asocieri gustoase!

Pe data viitoare,

 

Echipa DiS&DiS

x

English
English
RON Lei